30 articles sont référencés sur le blog Le Sommelier Masqué.
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Pinardentielles 2012
Par Le Sommelier Masqué
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24/02/12 12:17
Les vendredi se suivent et ne se ressemblent pas. Pour se 43éme Vendredi du Vin, Antonin (de Vindicateur) nous propose une campagne qui me réjoui beaucoup plus que celle qui se déroule en ce moment sous nos yeux. Une campagne pour élire un vin président,...
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La Révolution du Gamay
Par Le Sommelier Masqué
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28/10/11 16:22
C’est parti, voila mon premier billet pour Les Vendredis du Vin, soyez indulgent amis de la Bloglouglou car le sujet est délicat pour moi. Est oui en effet malgré quelques essai, le beaujolais ce n’est pas vraiment ma tasse de Thé. Mais Le Sommelier Masqué...
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Fini les vacances
Par Le Sommelier Masqué
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23/09/11 20:18
Et oui fini les vacances, nous voilà maintenant confronté à la dure réalité de la vie et surtout à la rentrée. Une rentrée agitée dans le monde du vin, agitée par les vendanges (un peu précoce dans de nombreuses régions et comme d’habitude exceptionnelles...
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Primeurs Liers
Par Le Sommelier Masqué
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16/05/11 20:39
Every year is the same game and the same thing. The same sentences are pronounced by professional « Wines this year are marvelous and they will be more expensive than last year » or « I don’t fix the prices, the market does ». Finally what is a Primeur...
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Primeurs Menteurs
Par Le Sommelier Masqué
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18/04/11 11:51
Chaque année les primeurs de Bordeaux mettent en émoi le monde du vin. Chaque année la même rengaine, chaque année le même discours. « Les vins sont magnifiques et ils vont être encore plus chers que l’année dernière. » ou « Ce n’est pas moi qui fait le...
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Savoie ou bien !! (À prononcer avec l’accent savoyard)
Par Le Sommelier Masqué
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20/03/11 22:20
A l’heure où je vous parle beaucoup doivent encore être sur les pistes mais la saison touche à sa fin. Et c’est pour moi l’occasion de vous parler d’une région viticole méconnue et très peu reconnue d’ailleurs : la SAVOIE. Région montagneuse par excellence...
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Laissez entrer le soleil
Par Le Sommelier Masqué
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18/03/11 11:24
Et oui, beaucoup l’attendez, beaucoup s’en doutez voici le premier post en Français du Sommelier Masqué. Maintenant fini de rigolé place à la petite histoire. A l’aube du printemps enfin sur nos calendrier, il est temps de revenir sur cette hiver qui a...
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Let the sunshin in
Par Le Sommelier Masqué
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12/03/11 23:02
Winter is there, he was here few months ago already but now is the middle and everything is bad, weather, temperature and people (sometimes). Few weeks left and spring is back, this remember me how times go fast. With this very grey atmosphere we need sun;...
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Le Sommelier Masqué en Français
Par Le Sommelier Masqué
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10/03/11 19:28
Posted by Le Sommelier Masqué at 19:27 Labels: Le sommelier masqué en français 0 comments: Post a Comment Older Post Home Subscribe to: Post Comments (Atom) Who am I ? Le Sommelier Masqué Paris, Paris, France A wine lover with a true passion for wine from...
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Bankrupt and company
Par Le Sommelier Masqué
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27/01/11 15:45
This year start very fast, it’s already end of January and I haven’t write anything. Don’t worry I have lot of things to told you. First, after end of the year festivity It was quite difficult for me to have wine or anything else so I did a break (a kind...
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A Happy New Wine Year and that all you wishes come truth
Par Le Sommelier Masqué
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13/01/11 12:44
What a best occasion than New Year evening to drink wine. In France tradition it’s to drink Champagne and pop up the cork at midnight exactly. But New Year is time to do some assessment and in particular about wine. I’ve tasted a mountain of wine this year,...
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What are you going to drink for Christmas
Par Le Sommelier Masqué
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23/12/10 17:07
A big question who needs a big answer. Christmas is always synonymous of big meal with all the family, is always a very good moment to share time with the people you like. Sometimes those kinds of meals can be boring and to long but I think if you have...
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When Exception rhyme with Perfection
Par Le Sommelier Masqué
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17/12/10 16:28
Exception it’s something very concrete but what about perfection ? It’s something very abstract, after all perfection depends on your taste. After all the wine have been tasting, how can I describe perfection ? I think it’s something that should be simple,...
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Who said Americans don't know how to make wine
Par Le Sommelier Masqué
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23/11/10 17:48
I was very suspicious about American wine before I tried some very good one. The one I found in France was too sweet with high alcohol content. They were most of the time over extract and without any subtlety. When you think a bit about, it’s quite normal...
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It's Beaujolais Day today
Par Le Sommelier Masqué
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18/11/10 00:34
Some say it's just marketing, other speak about fashion. I say it's just a very old tradition. Wine since it’s been invented was consumed young. Why ? Because wine before was very difficult to preserve and the consumption was higher than today so to have...
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Wines shouldn’t be cheap
Par Le Sommelier Masqué
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12/11/10 16:17
It’s true our buying power is not the same as before. We are crossing a big credit crunch period. Millions of people don’t have job and the money that go with it. We going to work two years more without security to get a retreat pension (just for French...
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Sweet is beautiful
Par Le Sommelier Masqué
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08/11/10 23:01
Sweet wine is not fashionable anymore. At the time of Bordeaux Wine Official Classification of 1855, that kind of wine was very appreciate. Château Yquem the most famous of sticky wine was the only one classified as Superior First Growth (Premier Cru Supérieur)...
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There is other things than Castles in Loire Valley
Par Le Sommelier Masqué
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30/10/10 19:38
Times go fast. And the people from Loire Valley agree with that. Long time ago this valley was one of the richest of France. Adulated by the king, they build numerous castles; it was one of the most prosperous areas of France, it was and still one of the...
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Languedoc Revival
Par Le Sommelier Masqué
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15/10/10 20:04
Languedoc-Roussilon is one of the biggest wine production areas in the world. Long time under estimated because of is high yields and mass production of bad quality table wine. Thanks to the Philloxera, the vineyard has been restructured with new grape...
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Honour to Burgundy
Par Le Sommelier Masqué
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09/10/10 15:49
One of my friend uses to say: “The only substitute to Viagra is Burgundy Wines”. With time I started to understand him. It’s real than no other wine give so much pleasure. Burgundy is synonymous of purity, “terroir” reflect and velvety texture. No other...
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¡Viva España
Par Le Sommelier Masqué
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06/10/10 18:17
Spain won the world cup this year. Ok fine, fine we already won it to. So after their football it’s time to look after something very nice that they do: WINE. Spain is one of the top world producers of wine together with Italy and France. Wine is part of...
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Greener is better
Par Le Sommelier Masqué
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25/09/10 15:15
Why should we drink organic wine? That's a good question. This week lot of media talks about that, all start with a TV reportage from a Swiss TV channel and then different newspaper start to talk about chemical in the wine. For me organic and even natural...
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Serious hills for Serious wines : Côte Rôtie and Condrieu
Par Le Sommelier Masqué
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20/09/10 00:08
By a beautiful summer day I went on a trip in the north of Rhone Valley. And more specifically in Côte-Rôtie and is neighbor in white Condrieu. It’s one of the most beautiful vineyards I’ve seen for the moment. The Rhône dig a deep valley a long time ago...
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The Top 10 Wine of summer 2010
Par Le Sommelier Masqué
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10/09/10 13:05
I’m back now, I’m sorry for the long time without post but I was focus on another project and I had some holiday as well. So summer is ending soon, we still have some good day coming in front of us but I think it’s time to do a little review of this past...
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